Brokuł w walce z nowotworem
Dwa magiczne związki hamujące proces nowotworowy
Już w 1994 roku amerykańscy naukowcy roku zwrócili uwagę na antykancerogenne właściwości warzyw krzyżowych. Brokuł oraz inne warzywa krzyżowe poza licznymi antyoksydantami zawierają specjalne związki tj. indolo-3-karbinol (I3C), 3,3´-diindolilometan (DIM), ale także związek zwany sulforafanem, który zmniejsza „rakowacenie” komórek. Sulforafan przedostaje się do krwi i aktywizuje enzymy wewnątrzkomórkowe, nazywane enzymami drugiej fazy. Łączą się one z cząsteczkami kancerogennymi i usuwają je ostatecznie z komórki.
Wiele późniejszych badań potwierdziło, że warzywa te mają działanie przeciwnowotworowe – hamują proliferację komórek nowotworowych oraz wywołują ich apoptozę, czyli naturalną śmierć komórki nowotworowej. Przyczyniają się także do hamowania angiogenezy, czyli procesu tworzenia się naczyń włosowatych związanych m.in. z rozwojem zmian nowotworowych oraz tłumią inwazję komórek nowotworowych. Dowiedziono również, że mają wpływ na metabolizm estrogenów.
Naturalna chemoprewencja, czyli nowoczesne metody w walce z rakiem
Od wielu lat społeczeństwo, szczególnie w krajach rozwiniętych, mierzy się z problemami nowotworów. Najnowsze statystyki Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazują, że liczba osób chorych na nowotwory w 2025 r. wzrośnie do 19 mln, w 2030 – do 22 mln, a w 2035 – aż do 24 mln. Za występowanie nowotworów odpowiedzialny jest przede wszystkim styl życia, rozumiany jako nieodpowiednia dieta, brak ruchu, przewlekły stres oraz brak kontaktów międzyludzkich, co niestety w ostatnich czasach jest mocno marginalizowane.
Z tego względu od kilku lat znacznie zwiększyło się zainteresowanie chemoprewencją, czyli metodą polegająca na stosowaniu naturalnych lub syntetycznych substancji w celu zahamowania, odwrócenia lub opóźnienia kancerogenezy u osób z wysokim ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych. Są to środki farmakologiczne oraz substancje pochodzenia naturalnego, do których należą związki znajdujące się w warzywach krzyżowych, hamujące proces rozwoju nowotworu na poszczególnych etapach kancerogenezy.
Badania epidemiologiczne wykazują, że zwiększone spożywanie substancji znajdujących się w warzywach krzyżowych (kapusta, brukselka, brokuły, kalafior) sprzyja zmniejszeniu częstości występowania chorób nowotworowych u ludzi. Działanie ochronne warzyw z rodziny krzyżowych dotyczy przede wszystkim raka jelita grubego, raka żołądka, raka piersi, tarczycy, międzybłoniaka opłucnej, szyjki macicy oraz raka gruczołu krokowego.
Największe stężenie tych dobroczynnych związków znajdziemy w kiełkach brokułów oraz w innych warzywach krzyżowych, oczywiście jak najmniej przetworzonych, niepoddanych obróbce cieplnej.
Pozostałe, bezcenne właściwości brokułów
Brokuły poza swoimi właściwościami chemoprewencyjnymi są warzywem wysoko cenionym w spożyciu ze względu na właściwości odżywcze i lecznicze. Zawierają one dużo witamin (A, B1, C), karotenoidów (w tym b-karotenu) oraz błonnika. Pod względem zasobności w witaminę C, której ilość dochodzi nawet do 1,15 g/kg, ustępują tylko pietruszce naciowej i papryce. Cześć kwiatostanowa rośliny zawiera więcej witaminy C i karotenoidów niż cześć łodygowa. Brokuły zawierają taż znaczne ilości wapnia (480–1050 mg/kg), fosforu (660–820 mg/kg), magnezu (ok. 240 mg/kg) i żelaza (9–13 mg/kg).
Przeczytaj także: https://klinikazdrowegozycia.pl/pszenica-a-choroby/