Dieta śródziemnomorska po zawale

Dieta śródziemnomorska jako najzdrowsza dieta w rankingu przygotowywanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki.

Przełomem zarówno w kardiologii pod względem wiedzy o genezie, ale i profilaktyce chorób serca, w tym również zawałów było tak zwane Badanie Siedmiu Krajów, które przeprowadzono w latach 1958-1964. Badanie to jasno pokazało, która dieta jest w stanie zminimalizować ryzyko chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza choroby wieńcowej (choroby niedokrwiennej serca, ChNS) oraz zapobiec kolejnym zawałom serca.

W bogatych krajach Zachodu rozwinęła się epidemia chorób serca.

Inspiracją do przeprowadzenia tego badania był zaobserwowany fakt, że po drugiej wojnie światowej w Europie Zachodniej i w USA rozwinęła się epidemia chorób sercowo-naczyniowych. W tym czasie coraz więcej osób chorowało na chorobę niedokrwienną serca i umierało na zawały serca. Łączono to ze zwiększonym w tym czasie spożyciem żywności, zwłaszcza tłuszczów zwierzęcych w bogatych krajach rozwiniętych.

Amerykański naukowiec dr Ancel Keys zauważył, że w tym samym okresie we Włoszech ludzie prawie wcale nie chorowali na serce, a zawały należały tam do rzadkości. Sprawą pilną było znalezienie odpowiedzi na pytanie, jaki sposób żywienia chroni przed chorobami układu krążenia? W tym celu z inicjatywy doktora Keysa w roku 1958 rozpoczęto zakrojone na szeroką skalę międzynarodowe Badanie Siedmiu Krajów.

Badanie objęło mieszkańców 7 krajów – Japonii, Grecji, byłej Jugosławii, Włoch, Holandii, Stanów Zjednoczonych i Finlandii. Populacje te różniły się pod względem:

  • stylu życia,
  • sposobu żywienia,
  • występowania choroby niedokrwiennej serca.

Porównywano stan zdrowia i dietę mieszkańców różnych części świata.  

Spożycie tłuszczów zwierzęcych powiązano z umieralnością na zawały

Badanie to wykazało, że wysokie spożycie tłuszczów zwierzęcych wiąże się z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi i ze zwiększoną umieralnością na zawały serca. Tak było głównie w Finlandii, Stanach Zjednoczonych i Holandii. Natomiast zawały serca rzadko występowały u mieszkańców Grecji i Włoch, gdzie dominowały tłuszcze roślinne, a także w Japonii, gdzie w ogóle spożywano bardzo mało tłuszczów.

Naukowcy analizujący wyniki Badania Siedmiu Krajów wysunęli następujący ważny wniosek: 

ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastępowanie ich olejami roślinnymi stanowi skuteczną metodę zapobiegania zawałom serca i umieralności z ich powodu. 

Na podstawie wyników Badania Siedmiu Krajów, naukowcy określili sposób odżywiania się typowy dla mieszkańców Krety, większości pozostałych mieszkańców Grecji i południowych Włoch. W ten sposób powstała nazwa „dieta śródziemnomorska” charakterystyczna dla tych mieszkańców tych krajów.

W regionach tych – pomimo ograniczonego dostępu do opieki medycznej – ludzie żyli najdłużej w Europie oraz rzadko zapadali na:

  • chorobę niedokrwienną serca, a tym samym i na zawały serca,
  • niektóre nowotwory,
  • nadciśnienie tętnicze krwi.

Charakterystyka diety śródziemnomorskiej

Tradycyjna dieta śródziemnomorska sprawiała, że mieszkańcy Krety i południowych Włoch byli najzdrowsi i żyli najdłużej w Europie. Wyróżniała się ona:

  • dużym spożyciem warzyw, również strączkowych,
  • dużym spożyciem produktów zbożowych,
  • dużym spożyciem świeżych owoców,
  • sporym spożyciem ryb, jogurtu, sera i orzechów,
  • małym spożyciem mięsa, jaj i cukru,
  • dominacją oliwy z oliwek, jako tłuszczu,
  • brakiem zwyczaju smarowania pieczywa,
  • niestosowaniem zasmażek z mąki, czy śmietany do zupy,
  • przyprawianiem potraw dużą ilością czosnku i ziół,
  • do popołudniowych i wieczornych posiłków piciem młodego czerwonego wina

*źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy