Magiczne właściwości kiszonej kapusty
Kapusta kiszona zawiera wiele składników odżywczych ważnych dla optymalnego zdrowia. Jedna filiżanka (142 gramy) zapewnia:
- Kalorie: 27
- Węglowodany: 6 gramów
- Błonnik: 4 gramy
- Białko: 1 gram
- Witamina C: 23% DV
- Witamina K1: 15% DV
- Żelazo: 12% DV
- Jest bardzo pożywna. Kapusta kiszona jest szczególnie pożywna, ponieważ ulega fermentacji, procesowi, podczas którego mikroorganizmy kapusty trawią jej naturalne cukry. Dzięki temu bogata jest w probiotyki, czyli bakterie, które zapewniają potężne korzyści zdrowotne:
• czynią żywność bardziej strawną, co zwiększa zdolność jelit do wchłaniania zawartych w nich witamin i minerałów,
• poprawiają równowagę bakteryjną jelit po zakłóceniu stosowania antybiotyków,
• pomagają zmniejszyć gaz, wzdęcia, zaparcia, biegunkę.
Podobnie jak większość innych produktów fermentowanych, kapusta kiszona zawiera różne enzymy, które pomagają rozkładać składniki odżywcze na mniejsze, łatwiej przyswajalne cząsteczki. - Wzmacnia układ odpornościowy. Niepasteryzowana kapusta kiszona dzięki probiotykom, ale i witaminie C i żelazu
• stanowi pierwszą linię obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami,
• zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji, takich jak przeziębienie i infekcje dróg moczowych. - Może zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów
• Ostatnie badania sugerują, że sok z kapusty i kapusty kiszonej dzięki przeciwutleniaczom i pewnym innym związkom roślinnym w tym warzywie może pomóc zmniejszyć ryzyko raka poprzez zmniejszenie ekspresji genów związanych z rakiem.
• Kobiety spożywające więcej niż 3 porcje tygodniowo miały o 72% mniejsze ryzyko raka piersi niż kobiety, które spożywały mniej niż 1,5 porcji tygodniowo. - Może wspierać zdrowie serca
• Jest tak, ponieważ zawiera dużą ilość błonnika i probiotyków, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu, ale także ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym.
• Ponadto kiszona kapusta jest jednym z rzadkich roślinnych źródeł witaminy K2, która pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca, zapobiegając gromadzeniu się wapnia w tętnicach.
• W jednym badaniu regularne spożywanie pokarmów bogatych w witaminę K2 wiązało się z 57% niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca w okresie 7-10 lat badań. - Przyczynia się do wzmocnienia kości
• Kapusta kiszona zawiera witaminę K2 , która odgrywa ważną rolę w zdrowiu kości, aktywuje bowiem dwa białka wiążące się z wapniem, głównym minerałem występującym w kościach.
• Kilka badań wykazało, że witamina K2 zmniejsza ryzyko złamań kręgosłupa, bioder i kręgosłupa o 60-81%. - Może pomóc schudnąć
• Regularne spożywanie kiszonej kapusty może schudnąć i utrzymać wagę ponieważ ma niską kaloryczność i wysoką zawartość błonnika.
• Różne badania donoszą, że uczestnicy, którzy otrzymywali pokarmy lub suplementy bogate w probiotyki, stracili większą wagę niż ci, którym podano placebo. - Pomaga zmniejszyć stres i utrzymać zdrowie mózgu
• Chociaż nastrój może wpływać na to, co jesz, ale może być także odwrotnie. To, co jesz, zdecydowanie wpływa na nastrój, funkcje mózgu, a tym samym i wagę.
• Coraz więcej badań odkrywa połączenia między jelitami a mózgiem.
• Odkryto, że rodzaj bakterii obecnych w jelitach ma zdolność wysyłania wiadomości do mózgu, wpływając na sposób jego funkcjonowania i postrzegania świata.
• Stwierdzono, że probiotyki pomagają poprawić pamięć i zmniejszyć objawy lęku, depresji, autyzmu, a nawet zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych, również tych związanych z objadaniem się.
Przeczytaj także: https://klinikazdrowegozycia.pl/czym-sa-choroby-cywilizacyjne-i-czy-mamy-realny-wplyw-na-ograniczenie-ich-wystepowania/
