Magiczne właściwości kiszonej kapusty

Kapusta kiszona zawiera wiele składników odżywczych ważnych dla optymalnego zdrowia. Jedna filiżanka (142 gramy) zapewnia:

  • Kalorie: 27
  • Węglowodany: 6 gramów
  • Błonnik: 4 gramy
  • Białko: 1 gram
  • Witamina C: 23% DV
  • Witamina K1: 15% DV
  • Żelazo: 12% DV
  1. Jest bardzo pożywna. Kapusta kiszona jest szczególnie pożywna, ponieważ ulega fermentacji, procesowi, podczas którego mikroorganizmy kapusty trawią jej naturalne cukry. Dzięki temu bogata jest w probiotyki, czyli bakterie, które zapewniają potężne korzyści zdrowotne:
    • czynią żywność bardziej strawną, co zwiększa zdolność jelit do wchłaniania zawartych w nich witamin i minerałów,
    • poprawiają równowagę bakteryjną jelit po zakłóceniu stosowania antybiotyków,
    • pomagają zmniejszyć gaz, wzdęcia, zaparcia, biegunkę.
    Podobnie jak większość innych produktów fermentowanych, kapusta kiszona zawiera różne enzymy, które pomagają rozkładać składniki odżywcze na mniejsze, łatwiej przyswajalne cząsteczki.
  2. Wzmacnia układ odpornościowy. Niepasteryzowana kapusta kiszona dzięki probiotykom, ale i witaminie C i żelazu
    • stanowi pierwszą linię obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami,
    • zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji, takich jak przeziębienie i infekcje dróg moczowych.
  3. Może zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów
    • Ostatnie badania sugerują, że sok z kapusty i kapusty kiszonej dzięki przeciwutleniaczom i pewnym innym związkom roślinnym w tym warzywie może pomóc zmniejszyć ryzyko raka poprzez zmniejszenie ekspresji genów związanych z rakiem.
    • Kobiety spożywające więcej niż 3 porcje tygodniowo miały o 72% mniejsze ryzyko raka piersi niż kobiety, które spożywały mniej niż 1,5 porcji tygodniowo.
  4. Może wspierać zdrowie serca
    • Jest tak, ponieważ zawiera dużą ilość błonnika i probiotyków, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu, ale także ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym.
    • Ponadto kiszona kapusta jest jednym z rzadkich roślinnych źródeł witaminy K2, która pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca, zapobiegając gromadzeniu się wapnia w tętnicach.
    • W jednym badaniu regularne spożywanie pokarmów bogatych w witaminę K2 wiązało się z 57% niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca w okresie 7-10 lat badań.
  5. Przyczynia się do wzmocnienia kości
    • Kapusta kiszona zawiera witaminę K2 , która odgrywa ważną rolę w zdrowiu kości, aktywuje bowiem dwa białka wiążące się z wapniem, głównym minerałem występującym w kościach.
    • Kilka badań wykazało, że witamina K2 zmniejsza ryzyko złamań kręgosłupa, bioder i kręgosłupa o 60-81%.
  6. Może pomóc schudnąć
    • Regularne spożywanie kiszonej kapusty może schudnąć i utrzymać wagę ponieważ ma niską kaloryczność i wysoką zawartość błonnika.
    • Różne badania donoszą, że uczestnicy, którzy otrzymywali pokarmy lub suplementy bogate w probiotyki, stracili większą wagę niż ci, którym podano placebo.
  7. Pomaga zmniejszyć stres i utrzymać zdrowie mózgu
    • Chociaż nastrój może wpływać na to, co jesz, ale może być także odwrotnie. To, co jesz, zdecydowanie wpływa na nastrój, funkcje mózgu, a tym samym i wagę.
    • Coraz więcej badań odkrywa połączenia między jelitami a mózgiem.
    • Odkryto, że rodzaj bakterii obecnych w jelitach ma zdolność wysyłania wiadomości do mózgu, wpływając na sposób jego funkcjonowania i postrzegania świata.
    • Stwierdzono, że probiotyki pomagają poprawić pamięć i zmniejszyć objawy lęku, depresji, autyzmu, a nawet zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych, również tych związanych z objadaniem się.

Przeczytaj także: https://klinikazdrowegozycia.pl/czym-sa-choroby-cywilizacyjne-i-czy-mamy-realny-wplyw-na-ograniczenie-ich-wystepowania/