Stres a otyłość
Przewlekle podwyższony poziom kortyzolu wpływa na nasze wybory żywieniowe.
Czy wiesz, że kortyzol, potocznie zwany hormonem stresu, przyczynia się do pojawienia się:
– otyłości (szczególnie brzusznej)
– zmniejszania wydzielania insuliny prowadząc do insulinooporności
– nadmiernego objadania się
– problemów z trawieniem
– wzrostu masy ciała
– zaburzenia nastrojów
– osteoporozy
– spadku odporności
– zaburzenia koncentracji
– problemów z tarczycą
– zaburzeń snu
– wzmożonego wydzielania soku żołądkowego.
Podwyższony poziom kortyzolu powoduje, że organizm zaczyna magazynować energię i wpływa na odkładanie tłuszczu trzewnego (białej tkanki tłuszczowej). Kortyzol sprawia, że trójglicerydy przenoszone są do komórek tłuszczowych trzewnych – położonych głęboko w jamie brzusznej, prowadząc do rozwoju otyłości brzusznej. Proces biochemiczny na poziomie komórkowym ma związek z kontrolą enzymu, która przekształca kortyzon w kortyzol w tkance tłuszczowej. Zatem produkcja kortyzolu jest podwyższona w tkance tłuszczowej. Wydzielanie kortyzolu jest wyższe u osób z otyłością. Idąc dalej, kortyzol zwiększa naszą ochotę na spożywanie pokarmu, wiążąc się z receptorami w podwzgórzu, stymulując nas do spożywania pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu lub cukru.
4 KROKI DO OTYŁOŚCI: Denerwujesz się i natychmiast podwyższa się kortyzol, a następnie zaczyna odkładać się tłuszcz trzewny, a im więcej tłuszczu trzewnego, tym więcej kortyzolu, co za tym idzie nerwów i zataczając koło – tłuszczu trzewnego.
Przewlekle podwyższony poziom kortyzolu wpływa na nasze wybory żywieniowe. Może powodować, że zaczniemy więcej jeść i sięgać po niezdrowe produkty. Mechanizm ten działa również w drugą stronę. Wybór niewłaściwych pokarmów nasila wydzielanie kortyzolu.