Uzdrawiająca moc czekolady

Czekolada to ponad 600 substancji posiadających niebywałe właściwości i wartości odżywcze. Czekolada naturalna (gorzka i deserowa) bogata jest w:

  • węglowodany – podstawowe źródło energii, tylko nimi żywi się nasz mózg
  • magnez – odgrywa znaczącą rolę w uwalnianiu energii z pożywienia, wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych
  • żelazo – niezbędne w produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu w organizmie
  • niacynę – wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie
  • teobrominę – pobudzająca pracę nerek, łagodny środek moczopędny, działa również stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, dając efekty podobne jak kofeina
  • fenylotylaminę – należy do grupy endorfin. Kiedy endorfiny przedostają się do krwiobiegu, powodują poprawę nastroju, stymulują pozytywną energię i uczucia od łagodnej szczęśliwości po euforię, stany występujące często u sportowców
  • flawonoidy – hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, zwiększają odporność na infekcje, uczestniczą w regulacji skurczy mięśni i naczyń – pilnują, by tzw. płytki krwi nie zlepiały się ze sobą. Związki te znajdziemy też w jabłkach, migdałach, winogronach czy winie, ale nigdzie nie ma ich tyle, ile w ziarnach kakao.

Czekolada dobra na serce, dobry humor i na zęby!

Najnowsze badania amerykańskich ośrodków medycznych dowodzą, że po zjedzeniu czekolady słabnie aktywność płytek krwi i wykazują one mniejszą tendencję do zlepiania się. Oznacza to, że czekolada zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału. Zawarte w niej składniki uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych przeciwdziałając m.in. zatorom. Zawarte w ziarnach kakao polifenole poprawiają pracę układu krążenia. Związki te rozkurczają naczynia krwionośne (co ułatwia przepływ krwi), neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Zdaniem uczonych, spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady chroni przed chorobami serca.

Pod wpływem gorzkiej czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi (to więcej niż daje czerwone wino), które powalniają one proces starzenia chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami uszkadzających komórki i sprzyjających zapadaniu na choroby serca i nowotwory.

Gorzka czekolada ma dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi – hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy – poprawia sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe.

Spośród wszystkich słodyczy czekolada jest najmniej niebezpieczna dla zębów. Z ostatnich doniesień wynika, że zawiera substancje zapobiegające próchnicy. Odkryli to Japończycy, którzy pracują teraz nad nową pastą do zębów wzbogacaną ekstraktem z łusek kakao.

Długowieczni na antyoksydantach

Bernardo Lapallo to Brazylijczyk wychowany w rodzinie lekarzy i zielarzy, który przeżył 114 lat. W swojej diecie stosował 5 magicznych składników: cynamon, czosnek, oliwa z oliwek, czekolada, miód.

Lucile Randon francuska zakonnica, która zmarła w wieku 118 lat. Od 2017 roku była najstarszą Francuzką, a od 2019 roku najstarszą Europejką. Na pytania dziennikarzy, jaki ma przepis na długowieczność, niezmiennie odpowiadała: kawałek ciemnej czekolady i lampka wina codziennie.

Przeczytaj także: https://klinikazdrowegozycia.pl/antyoksydanty-w-zapobieganiu-i-leczeniu-chorob-cywilizacyjnych/