O żywieniu w kamicy nerkowej
Dieta w kamicy nerkowej zależna jest od rodzaju kamieni.
Kamica nerkowa to schorzenie związane z zaleganiem w drogach moczowych złogów w postaci kamieni lub kryształów soli. W zależności od rodzaju substancji chemicznej tworzącej te złogi rozróżniamy kamienie
• moczanowe,
• szczawianowe,
• fosforanowe.
Bardzo często za powstanie kamieni odpowiedzialna jest nieodpowiednia dieta, w tym duża ilość sodu. Unikać zatem należy produktów zawierających sól. Zaleca się także większe spożycie płynów, nawet do 3 litrów dziennie. W zależności od rodzaju kamieni należy całkowite wykluczyć lub ograniczyć wskazane poniżej produkty.
KAMIENIE SZCZAWIANOWE
Wskazane jest gotowanie potraw, duszenie, pieczenie w foli lub pergaminie, smażenie z odrobiną oleju rzepakowego. Należy spożywać mięso, ryby, drób oraz duże ilości płynów.
KAMIENIE MOCZANOWE
Należy zastosować dietę mleczno – jarską alkalizującą mocz. Wskazane jest spożywanie warzyw, owoców -najlepiej jagodowych, fermentowanych produktów mlecznych, potraw mącznych (poza pszenicą), niewielkich ilości cukru (ksylitol, maltitol itp.) oraz dużej ilości płynów. Zupy należy przyrządzać na wywarach z warzyw. Dzienną porcję mięsa i wędlin należy ograniczyć do 100 – 150 g.
KAMIENIE FOSFORANOWE
W diecie powinny się znaleźć pokarmy zakwaszające mocz, to znaczy mięso, ryby, wędliny, pieczywo, kasze, makarony (nie z pszenicy), masło przy jednoczesnym ograniczeniu produktów alkalizujących (mleko i jego przetwory, warzywa, owoce, ziemniaki). Przeciwwskazane są pokarmy zwierające duże ilości wapnia i fosforu. Konieczne jest picie wody o małej zawartości wapnia.
Przeczytaj także: https://klinikazdrowegozycia.pl/brokul-w-walce-z-nowotworem/