Sposoby, by obniżyć indeks glikemiczny

Jeśli masz insulinooporność lub cukrzycę, koniecznie zwróć uwagę na indeks glikemiczny swoich potraw. Możemy zastosować kilka sztuczek, które wpłyną na to, że poziom glukozy we krwi nie będzie rósł tak gwałtownie, co bezpośrednio przełoży się nie tylko na Twoje zdrowie, ale i wagę.

• Dodajemy do węglowodanów tłuszczu lub białka, które spowolnią trawienie. Taki efekt uzyskamy, gdy np. do owoców dodamy garść orzechów, a ryż (najlepiej brązowy) zjemy z chudym mięsem.

• Gotujemy makaron (najlepiej ryżowy, unikając pszennego), ryż, warzywa al dente. W postaci półtwardej będą miały obniżony indeks glikemiczny, więc wzrost poziomu cukru nie będzie tak gwałtowny – ze względu na niższy IG. Im bardziej rozgotowana potrawa, tym IG wyższe. Wiąże się to z rozpadem długołańcuchowych skrobi na krótsze, i lżej strawne odcinki.

• Schładzamy, a potem podgrzewamy produkty skrobiowe. Zachodzi wówczas zjawisko retrogradacji – skrobia schłodzona do temperatury kilku stopni żeluje do ciężko strawnych formacji. W takiej postaci zachowuje się tak, jak błonnik, więc nie podnosi też stężenia glukozy. Możemy jeść odgrzewane ziemniaki, płatki, kaszę jaglaną, ryż itp.

• Jedzmy posiłki o temperaturze ciała lub zimne, np. sałatki z dodatkiem produktów o wysokim IG, jak choćby ziemniaki. Ten sam produkt o wyższej temperaturze ma wyższy indeks glikemiczny niż o niskiej.

• Wybieramy chleb na zakwasie – ma indeks glikemiczny niższy niż chleb na drożdżach.

• Stewia i ksylitol zamiast cukru. To najzdrowsze i całkowicie naturalne roślinne słodziki. Nie tylko nie podnoszą poziom glukozy we krwi, ale też mają inne dodatkowe właściwości m.in. działają przeciwbakteryjnie. Można ich używać do słodzenia napojów i deserów.