Antyoksydanty w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych

Czym są wolne rodniki i dlaczego nam szkodzą

Aby poznać rolę antyoksydantów, ważne, by najpierw zrozumieć czym są wolne rodniki i jak bardzo przyczyniają się do wszystkich chorób cywilizacyjnych. Otóż wole rodniki to atomy lub cząsteczki posiadające jeden lub więcej niesparowanych elektronów.

Wolne rodniki zaburzają równowagę i dochodzi do stresu oksydacyjnego, czyli do dysfunkcji komórek, a nawet ich śmierci. Ogranicza on mechanizmy regeneracyjne organizmu i wpływa na starzenie się oraz powstawanie chorób

Za powstawanie wolnych rodników odpowiedzialne jest m.in. promieniowanie UV, nikotyna, alkohol, niewłaściwa dieta (nadmiar kalorii, wysoko przetworzone produkty), zanieczyszczenia, stres, leczenie farmakologiczne, metale ciężkie, a nawet intensywny wysiłek fizyczny (sport wyczynowy).

Podsumowując za większością schorzeń stoją właśnie wolne rodniki, czyli atomy tlenu pozbawione jednego elektronu, które za wszelką cenę – jak magnes próbują znaleźć drugi do pary uszkadzając nasze tkanki, inaczej, w dużym skrócie, podbierają elektrony z naszych tkanek.

Czym są antyoksydanty i dlaczego pomagają

Organizm chroniąc się przed wolnymi rodnikami wykorzystuje dwie linie obrony:

Pierwsza linia obrony: produkowane przez organizm antyoksydanty enzymatyczne nie dopuszczają do tworzenia wolnych rodników

Drugą linię obrony: z pomocą antyoksydantów dochodzi do, przerywania reakcji wolnorodnikowej. Antyoksydanty nieenzymatyczne produkowane przez organizm to glutation i koenzym Q10, antyoksydanty przyjmowane z pożywieniem: witaminy A, C, E, polifenole, czyli bioaktywne związki roślinne, które nadają roślinom barwę. Są one odpowiedzialne także za ich charakterystyczny cierpki i gorzki smak.

Polifenole mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i hipotensyjne. Stąd też często nazywane są fitaminami.

Zatem jeśli zadbamy w antyoksydanty w naszej diecie wówczas wolne rodniki (czyli te atomy tlenu bez jednego elektronu) kolokwialnie mówiąc „odczepią się” od naszych zdrowych tkanek i będą korzystać z elektronów w atomach np. marchewki czy papryki. To cała filozofia zwana biologią.

Gdzie znajdziemy antyoksydanty

Największy potencjał antoksydacyjny mają jagody aronii, czarnego bzu, orzechy włoskie, fasola, czerwone wino, ale także przyprawy na  czele z kurkumą, świeżym tymiankiem i majerankiem, chili, cynamonem, mieloną papryka, świeżą mięta, czosnkiem, świeżą bazylią.

Ze słodyczy najbardziej pożądana jest gorzka czekolada o niezwykle wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Kakao bowiem zwiększa wrażliwości tkanek na insulinę i pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy, co niezwykle ważne w leczeniu cukrzycy typu II. Dodatkowo chroni układ sercowo-naczyniowy, wspomaga odchudzanie, poprawa pamięć i koncentrację ograniczając ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona, wyzwala endorfiny i poprawia humor, zwiększa odporność i wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz uwaga! ochronnie wpływa na powierzchnię szkliwa ludzkich zębów.

POTENCJAŁ ANTYOKSYDACYJNY

Długowieczni na antyoksydantach

Bernardo Lapallo to Brazylijczyk wychowany w rodzinie lekarzy i zielarzy, który przeżył 114 lat. W swojej diecie stosował 5 magicznych składników: cynamon, czosnek, oliwa z oliwek, czekolada, miód.

Lucile Randon francuska zakonnica, która zmarła w wieku 118 lat. Od 2017 roku była najstarszą Francuzką, a od 2019 roku najstarszą Europejką. Na pytania dziennikarzy, jaki ma przepis na długowieczność, niezmiennie odpowiadała: kawałek ciemnej czekolady i lampka wina codziennie.

Kane Tanaka, Japonka, która dożyła 119 lat również zachowała zdrowy styl życia aż do śmierci bazując na produktach przeciwzapalnych. Poza rybami i owocami morza spożywała duże ilości strączków i inne warzywa, ale także wodorosty i zieloną herbatę.

Przeczytaj także: https://klinikazdrowegozycia.pl/brokul-w-walce-z-nowotworem/