Cholesterol a dieta, jak to jest naprawdę?

Celem w leczeniu zaburzeń lipidowych jest postępowanie niefarmakologiczne związane ze zmianą stylu życia, bezwzględnie bowiem cholesterol i dieta są ze sobą niezwykle mocno powiązane.

Niniejszy materiał powstał na podstawie niezwykłej publikacji dotyczącej Wytycznych Leczenia Zaburzeń Lipidowych opracowanej przez najbardziej wybitnych kardiologów w Polsce pod redakcją prof. Macieja Banacha.

legenda:

  • TC – cholesterol całkowity
  • LDL – „zły cholesterol”
  • HDL – „dobry cholesterol”
  • TG – triglicerydy

Lipoproteiny LDL i cholesterol całkowity „TC” (im mniej, tym lepiej).

  • Największy wpływ na redukcję cholesterolu całkowitego oraz frakcji cholesterolu o niskiej gęstości (LDL) ma dieta, w tym zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans.
  • Warto wybierać produkty obfitujące w błonnik, który redukuje wchłanianie jelitowe tłuszczów.
  • Dzienne spożycie 2g fitosteroli lub stanoli (związki naturalnie występujące w owocach, orzechach, zbożach i olejach roślinnych) przekłada się na obniżenie stężenia LDL i TC o ok 7-10%.

Triglicerydy „TG” (im mniej, tym lepiej)

  • Największą rolę w obniżeniu poziomu triglicerydów odgrywa obniżenie masy ciała, regularna aktywność fizyczna, minimalizacja spożycia alkoholu oraz dieta, w tym zmniejszenie spożycia cukrów prostych.
  • Należy rozważyć suplementację n-3 PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3).
  • Nadmierne spożycie cukrów prostych, w tym fruktozy przekłada się na wzrost stężeń TG – spożycie fruktozy wynoszące 15–20% wartości energetycznej pożywienia, zwiększa stężenie TG w osoczu nawet o 30–40%.
  • Najlepsze efekty w redukcji stężenia TG w osoczu osiąga się stosując produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym (np. surowe owoce, warzywa, grube kasze, otręby owsiane, twarogi, ryby).
  • Błonnik zawarty w produktach roślinnych pozwala obniżyć indeks glikemiczny produktów spożywczych poprzez absorbcję glukozy i stopniowe uwalnianie jej w trakcie pasażu jelitowego.
  • Spożycie kwasów n-3 w ilości około 2-4 g/dobę przekłada się na redukcję TG o około 25-30%, a także na istotną redukcję markerów zapalnych.

Lipoproteiny HDL (im więcej, tym lepiej)

  • Lipoproteiny HDL mają właściwości przeciwmiażdżycowe – biorą udział w zwrotnym transporcie cholesterolu, ale także działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, a nawet przeciwnowotworowo.
  • Zmiana stylu życia prowadząca do redukcji masy ciała przyczynia się do wzrostu stężenia w osoczu HDL-C o 0,4 mg/dl na każdy utracony kg. Systematyczny wysiłek fizyczny ok. 40 minut dziennie (nawet w weekendy!) może prowadzić do zwiększenia stężenia HDL-C o 6 mg/dl. Każde spalone 1000 kcal przekłada się na wzrost stężeń HDL-C o ok. 3 mg/dl.
  • Najsilniejszy wzrost HDL można zaobserwować dzięki diecie tj. po redukcji tłuszczów trans w diecie, które równolegle, co gorsza powodują wzrost stężeń LDL.

Cholesterol i dieta, czyli rekomendacje stosowania nutraceutyków w leczeniu zaburzeń lipidowych

NazwaRekomendowane dawkowanieOczekiwana redukcja LDL-CGdzie występuje
Sterole i stanole roślinne400–3000 mg–8% do –12%Wszystkie warzywa, w tym strączkowe (groch, soja), orzechy laskowe, kiełki pszenicy, żytnich i owsianych zbożach, oleje (kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, słonecznikowy, sezamowy). Ok. 1000 mg fitosteroli w 100 g. oleju
Błonnik rozpuszczalny (beta-glukan, psyllium, glukomannan)5–15 g–5% do –15%Wszystkie warzywa i owoce, ale też m.in. nasiona lnu, mąka sojowa, owoce suszone, otręby
Chitosan1–6 g–5%Chityny pozyskiwany ze szkieletu kraba, krewetek i homara
Probiotykizależnie od szczepu bakteryjnego–5%W produktach fermentowanych i jako suplement diety
Wyciąg z czerwonego ryżu drożdżowego<3 mg*-15% do -25%Jako suplement diety
Czosnek5-6 g (wyciąg)–5% do –10%Jako warzywo lub w postaci suplementu
Pantetyna (pochodna witaminy B5)600-900 mg-5%Żółtka jaj, śledzie, ryby, grzyby, drożdże, wątróbka, otręby
Bergamota500-1000 mg (frakcje polifenoli, BPF)-15% do -40%Rodzaj gorzkiej pomarańczy
Polikosanol10-80 mg-18% do -25%Otręby ryżowe, kokosy, wosk pszczeli
Barberyna500-1500 mg-15% do -20%Rodzaj dzikich roślin, jako suplement diety
Wyciąg z zielonej herbaty25-100 g–5%Spożywana regularnie zielona herbata, suplement diety
Białka sojowe i łubinowe25-100 g–3% do –10%W nasionach soi
Wielonienasycone kwasy omega-3**2-4 gOlej lniany, siemię lniane, olej z orzechów włoskich, olej rzepakowy, ryby i owoce morze
Gamma-oryzanol300 mg–5% do –10%m.in. otręby ryżowe
Spirulina400-800 UI–5% do –10%algi
Kurkumina0,5-3 g–5% do –10%kurkuma
L-karnityna1-2 gm.in. mięso czerwone, lepiej jednak wybierać suplement diety
Karczoch1-3 g (wyciąg z liści)–5% do –15%Jako warzywo lub suplement w postaci wyciągu
Witamina E400-800 UIdo –5%Olej rzepakowy, ryżowy, słonecznikowy, migdały, orzechy, pomidory, sałata
Antocyjany100-450 mg–5% do –10%Bakłażan, borówka, ciemne winogrona, czarna porzeczka i inne ciemne owoce.

Przeczytaj także: https://klinikazdrowegozycia.pl/dieta-srodziemnomorska-po-zawale/