Dieta dziecka a otyłość oraz częste przeziębienia
BEZ FAST FOODÓW, BEZ INFEKCJI!
Zbyt częste sięganie po pizzę, frytki, hamburgery, ale też wafelki, batony, czy chipsy może się źle skończyć dla naszego organizmu. Na pewno przybierzemy na wadze i będziemy otyli, jeśli nie w dzieciństwie to w życiu dorosłym. Co gorsze jednak z badań jasno wynika, że taka dieta może być traktowana przez komórki ciała jak potencjalne zagrożenie. Wówczas układ odpornościowy odpowiada zwiększeniem liczby komórek odpornościowych we krwi – tak jakby był dotknięty infekcją drobnoustrojową. Niezdrowa dieta doprowadza do nieoczekiwanego wzrostu liczby komórek odpornościowych we krwi, zwłaszcza granulocytów i monocytów, a tym samym prowadzi nie tylko do otyłości, ale także do częstych infekcji i przeziębień.
Odkryto także, że wrodzony układ odpornościowy ma pewną formę pamięci – po infekcji mechanizmy obronne organizmu pozostają w stanie alarmowym, dzięki czemu mogą szybciej reagować na nowy atak.
Z badań naukowców płynie jeden wniosek – niezdrowe jedzenie może wywołać w organizmie stan zapalny (powtarzające się infekcje), a nawet więcej – może zwiększyć ryzyko występowania w przyszłości pewnych chorób takich jak cukrzyca typu II, otyłość i problemy z sercem.
Przeczytaj także: https://klinikazdrowegozycia.pl/zmien-mikroflore-jelitowa-a-schudniesz/
OTYŁOŚĆ A WYNIKI W NAUCE
Badania jasno wykazały, że dzieci z towarzyszącą otyłością w wieku szkolnym miały gorsze wyniki w nauce niż te, których waga była prawidłowa. Dzieci otyłe dodatkowo mają problem z samooceną, mierzą się z zaburzeniami emocjonalnymi, izolacją społeczną oraz stanami depresyjnymi. Zbyt duże spożycie węglowodanów prostych, a co za tym idzie patologiczny stan mikroflory jelitowej prowadzi do trudności z koncentracją i pamięcią. Dzieci z otyłością zdecydowanie rzadziej dostają się na studia. Jeśli jednak uda im się podjąć naukę na uczelni wyższej, często mają trudności, by z sukcesem zakończyć w niej naukę.
Przeczytaj także: https://klinikazdrowegozycia.pl/stres-a-otylosc/
OTYŁOŚĆ TO CHOROBA
Już w 1974 roku eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zakwalifikowali otyłość do chorób cywilizacyjnych, twierdząc jednocześnie, że stanie się ona jedną z najbardziej poważnych chorób żywieniowych naszych czasów. I mieli rację.
WHO alarmuje, że jeśli obecne trendy utrzymają się, to do 2025 roku na świecie będzie ok. 70 mln dzieci do 5 roku życia z nadmierną masą ciała. Na podstawie dostępnych badań można określić, że w Polsce problem nadwagi i otyłości dotyczy około 10% małych dzieci (1-3 lata), 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym i niemal 22% młodzieży do 15 roku życia.
OTYŁOŚĆ WŚRÓD DZIECI W POLSCE
Zgodnie z ostatnimi wynikami badań ok. 10% dzieci w wieku 1-3 lat ma nadwagę/otyłość, a dodatkowe 18,4% jest zagrożone nadmierną masą ciała. Problem nadwagi i otyłości dotyczy też niemal co trzeciego 8-latka.
U starszych dzieci i młodzieży nie jest znacząco lepiej. Wśród uczniów szkół podstawowych i gimnazjów (10-16 lat) problem nadmiernej masy ciała dotyczył co piątego ucznia, przy czym częściej występował u chłopców niż u dziewcząt. Stwierdzono też, że wraz z wiekiem problem ten nieco malał chociaż nadal utrzymywał się na poziomie ok. 22% u gimnazjalistów i ok. 16% u gimnazjalistek.
Najbardziej na występowanie nadwagi i otyłości narażeni byli uczniowie z województwa mazowieckiego i łódzkiego!
Podsumowując, tylko dzięki właściwej diecie jesteś w stanie ustrzec swoje dziecko przed otyłością oraz licznymi przeziębieniami.